­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

bedevaart weiteveen frontVoor de jaarlijkse bedevaart, dit jaar op de feestdag van Franciscus van Assisi, was een redelijk korte tocht met de bus voldoende. In het Zuid-Oost-Drentse Weiteveen staat de Kerk OLV Koningin van de Vrede, waar we gastvrij werden ontvangen voor het vieren van de eucharistie.

Tijdens de rit naar het mooie kerkje in Weiteveen, kwamen we al in de juiste stemming door het zingen van liederen, het uitspreken van gebeden en een toelichting van pastoor Tolboom op het thema van deze bedevaart: “Wie van dit brood eet…”.

Gestolen tabernakel...
Om 10 uur begon de Eucharistieviering, waarbij ook parochianen uit Weiteveen zich aansloten. Pastoor Tolboom werd geassisteerd door Tom van der Wee en twee misdienaars.
bedevaart weiteveen 2Na deze viering verplaatsten we ons met de bus naar de rand van het Bargerveen, waar in restaurant De Wollengras koffie en thee met lekker appelgebak klaar stonden. We vervolgden met een korte wandeling naar het katholieke kerkhof, waar ons uitleg werd gegeven over de geschiedenis van dit gebied. Met name het verhaal over pastoor Veltman en over het gestolen tabernakel maakten veel indruk. Meer hierover op de website van de Immanuelparochie.

Met enige vertraging door het boeiende verhaal van Harm Scholte Albers vertrokken we naar Emmen waar het voormalige Noorderdierenpark werd bezocht. De ontvangst was in Galerie Bij Leth, waar Ingo Leth ons iets vertelde over de plannen voor dit gebied. In de resterende tijd konden we rondkijken in de galerie, waar diverse kunstenaars hun producten toonden, en door de voormalige dierentuin konden wandelen. Uit reacties van reisgenoten bleek dat men het tentoongestelde (niet alles natuurlijk!) best wel mooi vond. Er was dan ook voor elk wat wils.

bedevaart weiteveen 3Bargerveen
Om kwart over twee zaten we weer in de bus op weg naar Zwartemeer, waar bij de beheerboerderij van Staatsbosbeheer de Veenlandexpress klaar stond. Met deze dubbeldeks wagen maakten we een tocht door het mooie Bargerveen. Hobbelend over de zandwegen (de naast gelegen fietspaden gaven aan dat fietsen hier ook een strak plan is) kregen we van de gids veel informatie over ontstaan van het gebied en de huidige stand van zaken. Met name bij de drooggevallen stukken konden we met de gids constateren dat hier nog veel regen nodig is om de natuurlijke staat te herstellen.

bedevaart weiteveen 4De laatste tussenstop was het zalencentrum Het Kompas in Smilde. In de bus op weg daar heen sloten we de bedevaart af  met een slotlied en een slotgebed. We konden vervolgens concluderen dat dit een goed adres is om een deze dag af te sluiten met een goed verzorgd diner.

Het feit, dat het in de planning lag om rond half negen terug te zijn aan de Nassaulaan, maar dat in werkelijkheid de klok bijna tien uur aanwees, rechtvaardigt denk ik de conclusie dat we weer een goede en fijne bedevaart hebben gehad. Dat smaakt naar meer…

Jan Wessels

Meer foto's...

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Maria Tenhemelopneming | Actueel

Maria Tenhemelopneming | Contact

Dr. Nassaulaan 3c
9401 HJ Assen
Tel. 0592-313029
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

­