­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

agenda 5a

alle video's

livestream vieringen

Maria neemt
Jezus
van het kruis

Jan Schoenaker
Viering
Daags na het feest van kruisverheffing, op 15 september, gedenkt de kerk hoe Maria onder het kruis stond, onze lieve vrouwe van smarten. De beroemde sequentie 'Stabat Mater' wordt, behalve tijdens de kruisweg, ook op deze dag gezongen. "Naast het kruis, met wenende ogen, stond de moeder, diep bewogen, wijl haar zoon te sterven hing".
Twee evangeliepassages kunnen op deze dag gelezen worden: de profetie van Simeon in de tempel, toen zijn ouders hem daar opdroegen aan God. Tot Maria sprak de man profetisch: "Uw eigen ziel zal door een zwaard worden doorboord" (Lucas 2, 35). Hij heeft daarbij ongetwijfeld geduid op de pijn van de moeder die haar zoon ziet sterven. Het alleluja-vers voor het evangelie prijst haar echter gelukkig, want "zonder te sterven hebt gij onder het kruis van de Heer de palm van de marteldood verdiend".
De andere evangelietekst is Joh. 19, 25-27: "Toen Jezus zijn moeder zag, en naast haar de leerling die Hij liefhad, zei hij tot zijn moeder: 'Vrouw zie daar Uw zoon'. Vervolgens zei Hij tot de leerling: 'Zie daar uw moeder'. En van dat ogenblik af nam de leerling haar bij zich in huis".

  raam07
 
Afbeelding

Jezus is van het kruis afgenomen en Maria houdt het verstijfde lichaam vast. De afbeeldingen van het linker en rechter raampaneel laten de aanwezigen rond sterven en begrafenis van Jezus zien:
- een romeinse honderdman, die uiteindelijk toch vol verwondering openstond;
- de leerling Johannes;
- Jozef van Arimatéa die voor een in steen uitgehouwen graf zorgde;
en vrouwen die Jezus vanuit Galilea gevolgd waren en zijn lichaam met balsem en welriekende kruiden verzorgden. Zie Lucas 23, 49-55.
 

Maria Tenhemelopneming | Actueel

Maria Tenhemelopneming | Contact

Dr. Nassaulaan 3c
9401 HJ Assen
Tel. 0592-313029
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

­