alle video's

Van GoghVincent van Gogh (1853-1890) besloot op zijn 27ste dat hij kunstenaar wilde worden en geen dominee zoals zijn vader en enkele van zijn ooms. Zijn religieuze interesse is echter altijd gebleven, ook als kunstenaar.

kerkcafe gogh 2Dat is overduidelijk te zien op veel van zijn schilderijen: de Zaaier (Christus), de Pieta (moeder met overleden zoon), de barmhartige Samaritaan, de verrijzenis van Lazarus, de kerk in Nuenen. Het is op een meer verborgen manier ook te zien op schilderijen als 'Café terras bij nacht' en de Aardappeleters.

Tijdens het kerkcafé op donderdagavond 18 april 2024 gaf Ted Schilder, kerkcafe gogh 1gepensioneerd onderwijzer, een presentatie over Van Gogh's leven. Dat speelde zich af in o.a. Den Haag, Drenthe, Parijs, Antwerpen, Arles en Engeland. Het ging ook over de broer van Vincent, Theo, en de vrouwen die een belangrijke rol speelden in het leven van Vincent van Gogh. Ted Schilder zong met zijn vrouw twee liedjes over de schilder.

Frans Wielens, gepensioneerd pastoraal werker, ging in op de religieuze kant van enkele schilderijen kerkcafe gogh 3 en wat uitvoeriger op de eerste preek die Van Gogh als 'evangelist' (dominee in opleiding) hield bij mijnwerkers in Wallonië.
Deze preek is helemaal bewaard gebleven dankzij de vele brieven die Vincent schreef aan zijn broer Theo in Parijs. De ervaringen van Frans Wielens met het woonwagenpastoraat kwamen mooi aan de orde bij Van Gogh's schilderij over zigeunerwagens en paarden.

Dat de bekende Amerikaanse singer-songwriter Don Mclean (1945) een liedje schreef over Vincent van Gogh was een verrassing voor mij. Hoewel de melodie van het liedje Starry, Starry Night in een bewerking van Martine Bijl mij heel vertrouwd in de oren klonk.

Johan Klaassen sloot namens de werkgroep Parochieondersteuning de avond af voor ongeveer vijftien belangstellende parochianen. Je mag concluderen dat diverse werken van Van Gogh 'een soort geschilderde bijbel' vormen. Dat is ook de titel van het boekje over Van Gogh dat op de boekentafel lag.

Willy van Olffen

H. Franciscus | Actueel