­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

agenda 5a

kerkcafe senff frontOnze parochiaan Frans Senff is inmiddels alweer twee weken in zijn eigen Assen terug. Hij brengt ons via een nieuwsbrief per mail op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. We willen u deze informatie graag overbrengen.

Het doet me deugd jullie met grote dankbaarheid en vreugde te kunnen berichten dat de fondsenwerving voor het nieuwe röntgenapparaat voor het Endulen hospital in samenwerking met Stichting de Wilde Ganzen het benodigde bedrag van euro 60.000,=  heeft opgeleverd. Het is wonderbaarlijk hoe dit bedrag in zo'n korte tijd bij elkaar kon worden gebracht. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik - toen ik er aan begon -  mijn twijfels had of het beöogde doel zou worden bereikt, maar dan is het miraculeus te ervaren hoe zoveel wegen werden geopend. Ik ben er nu van overtuigd dat alleen dankzij hulp van Hem het project kon worden gerealiseerd.
Nogmaals mijn hartelijke dank aan alle donateurs maar vooral ook de diverse instanties en personen die bijgedragen hebben tot de publiciteit van dit project.

Het röntgenapparaat komt er aan...
Het broodnodige digitale röntgenapparaat zal de komende jaren service verlenen aan de meer dan 80.000 mensen tellende Maasaibevolking en levensreddend en kwaliteitsverhogend zijn.
De "Wilde Ganzen" zal het bedrag binnenkort overmaken naar het Endulen hospital waarna het apparaat kan worden besteld bij een bedrijf in Dar Es Salaam, Pacific Diagnostics Ltd, dat is aanbevolen door Siemens Nederland. Er is voor dit apparaat gekozen na overleg tussen dit bedrijf en het hoofd van de afdeling radiologie van het UMCG.
Zij zullen het apparaat importeren vanuit Japan en het ter plekke installeren. Er zal instructie worden gegeven aan onze twee röntgenlaboranten Edwina en Julius en het apparaat zal jaarlijks middels een servicecontract worden onderhouden om een goede werking de komende jaren te garanderen. Overigens zijn onze twee röntgenlaboranten middels hun opleiding reeds vertrouwd met dit apparaat.

blog2 3En verder in het Endulen hospital
Intussen ben ik nog steeds in nauw contact met het Endulen hospital. De koelkast voor de bloedbank functioneert nog steeds goed met de twee extra zonnepanelen en de vernieuwde zonnebatterijen, De laatste patiënte bij wie ik een dag vóór mijn vertrek een keizersnee heb moeten uitvoeren is inmiddels in goede conditie met een gezond meisje uit het ziekenhuis ontslagen. Ze heeft vijf keer achter elkaar een kind direct na de bevalling verloren... u kunt zich haar blijdschap voorstellen.
De resterende mutsjes/sokjes/truitjes zijn op weg om patiënten blij te maken.

blog2 1Vóór mijn vertrek ben ik reeds begonnen met het verbeteren van onze kleine intensive care unit met drie bedden. Helaas heeft een van de vijf jaar geleden door mij meegebrachte patientmonitoren het begeven. Het plan is nu om elk bed te voorzien van een patiëntmonitor en een zuurstofconcentrator. Deze laatste zijn gelukkig reeds aanwezig.
Als gevolg van de importrestricties kan ik geen apparaat vanuit Nederland meer meenemen en moet het apparaat in Tanzania worden aangeschaft. Het streven is om twee monitoren aan te schaffen, kosten samen ongeveer euro 3000,=. Ik ben blij te horen dat diverse welwillende mensen en ook de Katholieke Vrouwen Vereniging van de Franciscus Parochie in Assen voor dit  project willen gaan. Ik heb er alle vertrouwen in.

Op dit moment worden er twee Tanzaniaanse artsen opgeleid die bereid zijn na hun opleiding in 2021 zich voor een periode van vijf jaar aan het ziekenhuis te verbinden. Ook zal er binnenkort weer een anaesthesieverpleegkundige worden opgeleid in verband met de continuering naar de toekomst. Er is nog steeds een tekort aan medisch personeel en op deze manier hoop ik in de toekomst van goede medische zorg te investeren.

Ik blijf vanuit Nederland diverse processen aansturen. Blijft u meehelpen?
Zoals inmiddels bekend komt elke euro geheel ten goede aan de medische zorg van het Endulen hospital. Donaties kunnen worden overgemaakt naar het bekende bankrekeningnummer NL39INGB0001988400 ten name van F.A. Senff onder vermelding van Endulen hospital.

Intussen is ook mijn registratie bij de Tanzania Medical Council weer voor 2 jaar verlengd. Mijn volgende reis is gepland van 14 september tot 2 november.
Ik hou u op de hoogte van met name het nieuwe röntgenapparaat en andere ontwikkelingen in het ziekenhuis.

Namens de Maasai bevolking, be blessed, asante sana, kwa heri,
Frans Senff, tropenartsvrijwilliger Endulen hospital, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Maria Tenhemelopneming | Actueel

Maria Tenhemelopneming | Contact

Dr. Nassaulaan 3c
9401 HJ Assen
Tel. 0592-313029
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

­