­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

agenda 5a

kerkcafe senff frontMijn verblijf in Nederland tussen mijn Tanzaniareizen in heeft inmiddels zijn langste periode gehad. Ik ben weer bezig mij voor te bereiden op mijn vertrek naar Tanzania op 13 september a.s. opnieuw voor een periode van zeven weken om het medische werk in het Endulen hospital te ondersteunen.

De periode in Nederland is helaas onrustig verlopen. Kort na mijn terugkeer kreeg ik last van een ernstige darmbloeding, waar ik negen dagen voor opgenomen moest worden in het Martiniziekenhuis in Groningen, o.a. op de intensive care. De bloeding kwam gelukkig zelf tot staan, maar er waren wel vier zakken bloed nodig om mijn Hb redelijk op peil te houden. Er zijn gelukkig geen ernstige aandoeningen gevonden en ik voel me momenteel weer geheel de oude. De bloeding heeft overigens niets met mijn verblijf in Tanzania te maken voor alle duidelijkheid.
Ook in de privé sfeer speelt zich het een en ander af wat best zwaar is. Toch vind ik dat die omstandigheden mij er niet van mogen weerhouden, mij te blijven inzetten voor de arme Maasai gemeenschap in het noorden van Tanzania.

Zoals ik eerder schreef zijn we erin geslaagd de benodigde euro 60.000,= voor het broodnodige röntgenapparaat bij elkaar te krijgen. Nogmaals mijn hartelijke dank aan Stichting "de Wilde Ganzen", de Stichting Hestia Foundation, de Parochie H. Franciscus van Assisi in Assen en ook alle overige donoren waardoor de realisering van het project mogelijk is geworden. Het is wonderbaarlijk hoe in ruim zes maanden het bedrag bij elkaar kon worden gebracht.
Zonder Zijn hulp was niet nooit gelukt en ik geloof dan ook in Zijn leiding als ik binnenkort weer naar Tanzania vertrek.

Intussen is het röntgenapparaat besteld in Japan en wordt het momenteel verscheept naar Tanzania. Ik hou de logistiek nauwlettend in de gaten en zal jullie zeker op de hoogte houden.

Volgens de laatste berichten van het ziekenhuis loopt de bloedbank gelukkig nog steeds goed. Ik heb mijn laatste ziekenhuiservaring met het ziekenhuis gedeeld en  aangewend om het functioneren van een goede bloedbank nogmaals te bekrachtigen.

Helaas blijft de logistiek van de medicijnaanvoer door de regering en de NCAA een probleem, ondanks de verwoede inzet van het ziekenhuis bestuur waardoor er nog steeds een tekort is aan essentiële medicijnen...

De opleiding tot arts van twee locale studenten, Benson Mukoya en Goodluck Noah, verloopt volgens schema. Hun resultaten zijn goed en ze beginnen in november aan hun vijfde studiejaar. Het is de bedoeling dat ze allebei in 2021 afstuderen en zich dan voor vijf jaar aan het Endulen hospital verbinden. Een investering van jaarlijks euro 4500,-  per student in de medische zorg ten behoeve van de Maasai bevolking, die zijn geld in de toekomst onbetaalbaar zal opbrengen. Dank voor uw sponsoring vanuit de donaties.

Julius Zacharias, nurse-midwife, begint in augustus met de eenjarige opleiding tot anaesthesie verpleegkundige in het Kilimanjaro Christian Medical Centre in Moshi, waardoor het functioneren van de operatiekamer ook in de toekomst zal worden gewaarborgd. Ook hij hoopt gesponsored te worden vanuit jullie donaties.

senff juli 2De truitjes, mutsjes, sokjes, dekentjes zijn nog steeds de kers op het toetje en worden enorm gewaardeerd. Blijft u a.u.b. doorgaan dames... het maakt de moeders en kinderen enorm gelukkig en stimuleert de a.s. moeders om naar het ziekenhuis te komen. Kwaliteit aan zorg betaalt zich op vele manieren terug....

De buitenpoliklinieken worden met grote regelmaat vanuit het ziekenhuis bezocht dankzij het goede transport dat nu mogelijk is gemaakt door de nieuwe auto vorig jaar gedoneerd. Basisgezondheidszorg wordt hierdoor bereikbaar voor jaarlijks meer dan 10.000 mensen.

Zoals ik in mijn vorige nieuwsbrief schreef ben ik begonnen met het opwaarderen van de kleine intensive care unit. Het volgende project is dan ook het aanschaffen van twee patiëntmonitoren waardoor de kwaliteit van de zorg aan ernstig zieke patiënten kan worden geleverd en levens kunnen worden gered. Het personeel wordt door mij iedere keer opnieuw getraind. Het goede gebruik en de kennis wordt hierdoor gewaarborgd.
Helaas wordt het importeren van medische apparatuur steeds moeilijker gemaakt, maar gelukkig kan de apparatuur wel in Tanzania worden aangeschaft. Kosten momenteel per stuk euro 2.500,-. Er is dus een bedrag van euro 5000,- nodig....

senff juli 1Onlangs las ik in een humanitair tijdschrift de zin: "Een beter wij begint met een minder mij". Hopelijk bent u nog steeds bereid de medische zorg in het Endulen hospital te ondersteunen. Elke euro komt volledig ten goede aan de Maasai bevolking. Mag ik weer op uw steun rekenen?

Uw donatie kan worden gestort op bankrekeningnummer: NL39INGB0001988400 ten name van F.A. Senff onder vermelding van Endulen hospital.

Op 13 september vertrek ik weer naar Tanzania voor een periode van 7 weken.

Namens de Maasai bevolking, asante sana, kwa heri,
Frans Senff, tropenartsvrijwilliger Endulen hospital, Tanzania, oud-Asser huisarts.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Maria Tenhemelopneming | Actueel

Maria Tenhemelopneming | Contact

Dr. Nassaulaan 3c
9401 HJ Assen
Tel. 0592-313029
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

­