­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

extra akb button

agenda 5a

coronavirus

Binnenkort wordt deze tekst aangepast!
We kunnen weer in alle drie locaties vieren. Wel met een beperkt aantal parochianen: Assen (max. 55), Rolde (max.40), Zuidlaren (max. 38) en Roden (max. 68). En aanmelden is nog steeds verplicht (behalve in Roden en Zuidlaren)!

Voor Assen: elke donderdag 19.00-20.00 uur, telefoon 0592-313029, en via email tot donderdag 19.00 uur: email kerkbankassen@franciscus-parochie.nl.  |  Meer informatie

Voor Rolde: donderdags voor de viering 19.00-20.00 uur, telefoon 0592-345221, en via email tot donderdag 19.00 uur: email ronald.ernens@home.nl.  |  Meer informatie

senff frontIntussen heb ik mijn terugvlucht naar Tanzania geboekt en vertrek ik op donderdag 24 september weer voor een periode van 7 weken naar het Endulen hospital om daar de medische zorg te ondersteunen.

Als gevolg van de wereld lockdown heb ik de vorige periode bijna 4 maanden in Tanzania doorgebracht. Elk nadeel  heeft gelukkig ook weer zijn voordeel.
Door mijn gedwongen langer verblijf kon ik processen aansturen waardoor de sluiting van het ziekenhuis is voorkomen als gevolg van de grote financiële problemen waarin het ziekenhuis terecht kwam door de lockdown. Praktisch alle support van de Ngorongoro Crater Conservation Area kwam te vervallen evenals de steun van de overheid.

Hoe gaat het nu...
Laat ik vooral eerst de positieve zaken op een rij zetten. Allereerst de komst van Dr Magdalene Anthony Utouh die in de plaats is gekomen van Dr John Nelson als geneeskundig directeur. Zij wijdt zich vol overgave aan haar taak het ziekenhuis in alle opzichten draaiende te houden. May God continue to guide her.
Dankzij de financiële ondersteuning van de Pro- and Watschinger Foundation en Endulen e.V. kunnen de salarissen dit jaar worden betaald en kan ook de voedselvoorziening aan de arme en ondervoede patiënten doorgaan in 2020.
Doordat de patiënten een minimale bijdrage betalen voor de medicijnen zijn we in staat deze te regenereren en goede medische zorg te verstrekken. Dankzij de inspanning van Dr Magdalene functioneert de bloedbank nog steeds goed.
Ook de onderhoudskosten van het röntgenapparaat zijn dankzij jullie donaties bijeengebracht!!! Geweldig wat jullie samen hebben gedoneerd. Daardoor kan het apparaat zijn uiterst noodzakelijke diensten blijven verrichten.

Onze 2 medische studenten, Goodluck Noah en Benson Mukoya, studeren in september af en kunnen dan beginnen aan hun co-schappen. Over 1 jaar zullen ze dan medische zorg komen verlenen in het Endulen hospital.
De operatiekamer functioneert goed, maar helaas vertoonde het plafond grote gebreken waardoor de vleermuizen overal in de operatiekamer ontlasting achterlieten.

Dankzij donaties van Kuehn Foundation Orthopedic Surgery for Africa, Silvia van der Aa, een nederlandse verpleegkundige, en mijn privé-donoren kon er een start worden gemaakt met de renovatie van de tuberculose-afdeling en ook de broodnodige renovatie van de operatiekamer. Deze laatste had de hoogste prioriteit en is inmiddels ook afgerond. Operaties kunnen nu weer onder goede steriele omstandigheden worden uitgevoerd. Intussen zijn er reeds 2 keizersnedes verricht. Asante sana!

Toch weer uw hulp nodig
Als gevolg van de corona crisis zijn de prijzen voor bouwmaterialen helaas gestegen. Voor de vergevorderde renovatie van de tuberculose afdeling zijn daardoor donaties nog hard nodig. Er is nog een bedrag nodig van euro 3500,--.
Laten we onze tuberculose-patiënten letterlijk en figuurlijk alstublieft niet in de kou staan doordat o.a. de meeste ramen gebroken zijn.

Donaties kunnen worden overgemaakt naar bankrekeningnummer NL39 INGB 0001 9884 00 ten name van F.A. Senff o.v.v. Endulen hospital.
Mocht het voor u aantrekkelijk zijn om uw donatie fiscaal af te trekken, dan kunt u uw donatie overmaken naar Stichting Chagos bankrekeningnummer NL45 INGB 0006 2242 82 o.v.v. F.A Senff Endulen Hospital. Ook dan komt u donatie volledig ten goede aan het Endulen hospital voor de zorgbehoevende Maasai bevolking.

Daarnaast is het Aartsbisdom van Arusha nog steeds aan het onderhandelen met het bisdom van Münster om het ziekenhuis te laten adopteren waardoor hopelijk ook in 2021 en de jaren erna het Endulen hospital medische zorg kan blijven verlenen aan 90.000 Maasai.

Namens de Maasai gemeenschap, asante sana aan alle donoren voor uw enorme steun in het verleden en in de toekomst waardoor nog steeds goede medische zorg kan worden verleend door het Endulen hospital. may God bless you all, kwa heri.

Frans Senff, tropenartsvrijwilliger Endulen hospital, Tanzania en oud-Asser huisarts.
 

Een paar foto's van de gerenoveerde operatiekamer en de vergevorderde renovatie van tuberculose-afdeling.

senff september1 senff september2
senff september3 senff september4
senff september5  
Submit to FacebookSubmit to Twitter

Maria Tenhemelopneming | Actueel

Maria Tenhemelopneming | Contact

Dr. Nassaulaan 3c
9401 HJ Assen
Tel. 0592-313029
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

­