­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

afscheid tolboom

agenda 5a

coronavirus

We kunnen weer in alle drie locaties vieren. Wel met een beperkt aantal parochianen: Assen (max. 55), Rolde (max.40), Zuidlaren (max. 38) en Roden (max. 68). En aanmelden is nog steeds verplicht (behalve in Roden)!

Voor Zuidlaren: elke dinsdag 19.00-20.00 uur, telefoon 050-4092913 en via email tot dinsdag 19.00 uur: email kerkbankzuidlaren@franciscus-parochie.nl.  |  Meer informatie
Voor Assen: elke donderdag 19.00-20.00 uur, telefoon 0592-313029, en via email tot donderdag 19.00 uur: email kerkbankassen@franciscus-parochie.nl.  |  Meer informatie
Voor Rolde: donderdags voor de viering 19.00-20.00 uur, telefoon 0592-345221, en via email tot donderdag 19.00 uur: email ronald.ernens@home.nl.  |  Meer informatie

senff frontAfgelopen donderdag 2 juli ben ik weer veilig geland in Nederland. Als gevolg van de lockdown is mijn terugvlucht twee maanden uitgesteld na diverse annuleringen. In deze twee maanden ben ik mij blijven focussen op de patiëntenzorg. Ik verbleef afwisselend op de missiepost van Flying Medical Service (FMS) in Olkokola bij Arusha en in het Endulen hospital.

Bij FMS heb ik me nuttig gemaakt op de medische hulppost en ben ik als begeleidend arts diverse keren mee geweest met evacuatievluchten van ernstige patiënten.

Als gevolg van de wereldwijde lockdown is het toerisme naar Tanzania volledig in elkaar gezakt. Daardoor heeft de Ngorongoro Crater Conservation Area besloten alle financiële steun aan het ziekenhuis, zijnde euro 10.000,- per maand, vanaf 1 april j.l. tot in ieder geval eind 2020 volledig stop te zetten .
Dit betekent dat nu alle medische zorg aan de Maasai gemeenschap, 90.000 mensen, niet meer kan worden verleend. Dit bericht kregen we pas begin juni. Het ziekenhuispersoneel heeft dan twee maanden géén salaris ontvangen. Toch zijn ze aan het werk gebleven!!  Petje af !!

Een snelle fundraising begin juni van Thomas Mueller, een van de vrijwilliger-piloten van FMS, en van mijzelf heeft het bestuur van het Endulen hospital in staat gesteld het ziekenhuispersoneel het salaris over de maand april te betalen teneinde het elan goed te houden....

senff juli 4

Weer even lucht gekregen
Samen met het ziekenhuisbestuur zijn we toen brieven gaan schrijven naar diverse potentiële donoren. Gelukkig hebben de Watschinger en Pro-Watschinger Foundation evenals Endulen e.V. positief gereageerd. Hierdoor kunnen de salarissen hopelijk tot eind 2020 worden uitbetaald en kan ook de voedselverstrekking aan de opgenomen patiënten doorgaan. We hebben weer even lucht.....
Naar de toekomst toe proberen we de duurzaamheid van de medische zorg te garanderen door het ziekenhuis te laten adopteren door het bisdom van Münster via het Aartsbisom van Arusha. Onderhandelingen hierover zijn nog lopende; we blijven positief. Het streven is om binnen 3-5 jaar het ziekenhuis autonoom te laten functioneren.

Intussen is het ziekenhuis gelukkig nog steeds in staat goede medische zorg te verlenen. Het röntgenapparaat bewijst zijn enorme nut. Ook de twee nieuwe patientmonitoren zijn in het ziekenhuis aangekomen en volop in gebruik voor de postoperatieve zorg en kritieke patiënten. De bloedbank is goed gevuld en ook de operatie kamer is 24/7 standby.
Doordat de patiënten een bijdrage betalen voor de noodzakelijke medicijnen zijn we in staat medicijnen te regeneren en direct optimale medische zorg te verlenen. Alle noodzakelijke medicijnen zijn nu op voorraad. Asante sana donoren en Endulen e.V dank voor jullie gezamenlijke donatie van TSH 15 miljoen (euro 6000,-) afgelopen maart om essentiële medicijnen te kunnen inkopen.

senff juli 1senff juli 6Uw hulp nodig...
Dames van de diverse breiclubs blijf s.v.p. doorgaan; jullie creaties scheppen een stukje hemel op aarde voor de pasgeboren babies en hun moeders en voor de ondervoede en zieke kinderen.
Op dit moment richt ik mijn pijlen op de onderhoudskosten van het waardevolle röntgenapparaat en de medische apparatuur in het laboratorium. Zoals ik in mijn update van mei j.l. schreef bedragen die euro 8000,-. Momenteel hebben we nog euro 5000,- nodig.

Ik weet dat de lockdown wereldwijd heel veel mensen in financiële problemen heeft gebracht. Toch hoop ik dat u in uw hart een plekje open hebt gehouden voor de 90.000 arme Maasai die volledig afhankelijk zijn van de zorg verleend wordt door het ziekenhuis. De onderhoudskosten moeten in september verlengd worden. Mag ik nog steeds op uw steun rekenen?
Donaties kunnen worden overgemaakt naar bankrekeningnummer NL39INGB0001988400 ten name van F.A. Senff ovv Endulen hospital.

Mocht het voor u aantrekkelijk zijn om uw donatie fiscaal af te trekken, dan kunt u uw donatie overmaken naar Stichting Chagos bankrekeningnummer NL45INGB0006224282 ovv F.A Senff Endulen Hospital.
Ook dan komt u donatie volledig ten goede aan het Endulen hospital voor de zorgbehoevende Maasai bevolking.

Mijn volgende terugreis is op 24 september a.s. voor een periode van ruim 7 weken als er hopelijk niet opnieuw een lockdown zal plaatsvinden.

Asante sana, kwa heri, may God bless you all in deze moeilijke COVID-19 periode,
Frans Senff, tropenarts vrijwilliger Endulen hospital, oud-Asser huisarts.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Maria Tenhemelopneming | Actueel

Maria Tenhemelopneming | Contact

Dr. Nassaulaan 3c
9401 HJ Assen
Tel. 0592-313029
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

­