­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

agenda 5a

Vastenactie frontEven je handen wassen, een glas water pakken, de wc doortrekken of thee zetten. Handelingen die we dagelijks doen en waarbij we nauwelijks stil staan. We beseffen hier in Nederland niet wat een luxe het is dat we kranen in huis hebben waar altijd schoon, veilig water uit komt.

In grote delen van de wereld is water ver weg en vaak ook onveilig. Vastenactie steunt diverse projecten die schoon water dichtbij mensen brengen. En daarmee worden levens blijvend veranderd!

Water uit moeras
Over de hele wereld lopen dagelijks miljoenen vrouwen en kinderen urenlang naar het dichtstbijzijnde moeras, naar de rivier of het meer om water te halen. Dat heeft grote gevolgen voor het dagelijks leven. Zo wordt in ontwikkelingslanden naar schatting 80% van de ziektes veroorzaakt door verontreinigd water. Er gaan daardoor jaarlijks 443 miljoen schooldagen verloren, omdat kinderen ziek thuis blijven. Iedere 90 seconden sterft er een kind door vervuild water…

Vastenactie over water

De watercrisis veroorzaakt ook andere problemen. De tijd die vrouwen en kinderen besteden aan het halen van water, kunnen ze niet besteden aan andere dingen, zoals naar school gaan, leren lezen en schrijven, geld verdienen of zorgen voor hun gezin. Bovendien is de dagelijkse tocht om water te halen voor vrouwen en kinderen onveilig: ze lopen vaak alleen en zijn dan kwetsbaar, zeker als ze de zware jerrycans meezeulen.

We geven voor schoon water
Vastenactie werkt mee aan het oplossen van de watercrisis. Men ondersteunt onder andere waterprojecten in Niger, Congo, Sierra Leone, Nicaraqua en Indonesië die zorgen voor schoon water dichtbij mensen. Het gaat dan om het aanleggen van filtersystemen, putten, pompen of opslagtanks. Maar het gaat ook om trainingen over hygiëne of hoe je het beste gewassen kunt laten groeien in de droogte. Oplossingen die water brengen bij de mensen die het nodig hebben met grote gevolgen voor het dagelijks leven. Want als een waterpunt vlakbij een school wordt gebouwd, zorgt het er ook voor dat jonge meisjes vaker aanwezig zijn op school.

Onze bijdrage betekent dan ook veel meer dan alleen schoon water, want water verandert alles!

Submit to FacebookSubmit to Twitter

H. Franciscus | Werkvelden

H. Franciscus | Contact

Dr. Nassaulaan 3c
9401 HJ Assen
Tel. 0592-313029
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

­