Het zal velen ondertussen niet ontgaan zijn, dat in 2019 de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking is getreden. Onze parochie moet – net als andere instellingen, organisaties en bedrijven – voldoen aan de eisen die deze wet stelt.

Achter de schermen is de afgelopen jaren hier hard aan gewerkt en in dit verhaal geven we de huidige status weer. Praktische handleidingen zijn opgesteld en zijn of worden binnenkort besproken met die vrijwilligers in onze parochie voor wie dit van toepassing is (bijv. op gebied van leden- en financiële administratie, website, parochieblad, etc).

De R-K. Kerk had al regels over hoe om te gaan met persoonsgegevens en privacy in parochies. Deze regels zijn nu aangepast naar de AVG waarna dit geactualiseerde Reglement rechtsgeldig wordt voor de R.-K. Kerk.

Een parochie is een gemeenschap van parochianen en mensen die bij de parochie zijn betrokken. De parochie moet een administratie bijhouden om de organisatie van de parochiegemeenschap te verzekeren; hieronder verstaan we bijvoorbeeld:

• het registreren van uw contactgegevens om via communicatiekanalen informatie en uitnodigingen te versturen over parochieactiviteiten en;
  • het bijhouden van vrijwilligerstaken en een registratie van vrijwilligers en;
  • het bijhouden van financiële administraties in verband met kerkbijdragen, schenkingen en giften en andere fondsenwervende activiteiten.
  • Het vermelden van naam en contactgegevens van vrijwilligers voor het organiseren van en informatie geven over parochie activiteiten (in parochieblad en op website). Ook sociale media (Facebook) wordt gebruikt en deze gebruikt data van de website.
  • In de kerkelijke registers staan gegevens genoteerd over de sacramenten (doop, vormsel, huwelijk, wijding.) die in een van de kerkgebouwen van de parochie zijn voltrokken.

Zolang de persoonsgegevens gebruikt worden voor het doel van onze parochie, is het gebruik van deze gegevens toegestaan (het zogenaamd gerechtvaardigd belang). Dit betekent wel dat we zorgvuldig moeten omgaan met deze gegevens en duidelijk aangeven waarvoor ze gebruikt worden.

De volledige privacyverklaring van onze parochie is op onze website geplaatst (links onderaan) en daarin staan meer details. Indien u meer vragen of opmerkingen hebt, neem dan aub contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Joep Coppes
Vice voorzitter parochiebestuur.