bedevaart frontVoor de busbedevaart reisden we dit jaar af naar het Friese land. Om half negen vertrok een volle bus naar de eerste stopplaats, Sint-Nicolaasga. Het zou de laatste rit worden van vaste chauffeur Gerard Tholen, maar door droevige omstandigheden moest hij verstek laten gaan. Marietje en Gerard kwamen nog wel even naar de kerk om ons uit te zwaaien.

Op weg naar Sint-Nyk werd aandacht besteed aan de Evangelist Lucas, aan Bernadette Soubirous (Lourdes) en Franciscus van Borgia. Ook werd een aantal tientjes van het Rozenkransgebed gebeden en natuurlijk een Marialied gezongen.

bedevaart 1Bij de Sint-Nicolaaskerk werden we begroet door pastoor Nota, die in het verleden in Assen zijn stageperiode invulde. Voor veel mensen was dit een aangenaam weerzien. In de prachtige kerk waren we voor aanvang nog even in de gelegenheid de kerk te bewonderen. Om 10 uur begon de Eucharistieviering, met pastoor Tolboom en Truus Konijn als lector. Het thema was: ‘Ontmoeting bij de grot…’. De viering werd afgesloten met een toepasselijk Fries gedicht over het leven, voorgelezen door pastoor Nota. Het is fijn om zo met een kleine groep samen ons geloof te vieren.
bedevaart 2Na de viering gingen we naar de pastorietuin, waar in 1933 een Lourdesgrot werd gerealiseerd. Op deze stille plek werden door pastoor Tolboom de gebeden bij de grot van Massabielle gebeden. Ook kon in deze tuin een mooie kruisweg worden bekeken. Helaas gooide de regen roet in het eten; we konden gelukkig schuilen in de grot.

Na een korte rit naar restaurant Hjir is’t, konden we genieten van een kop koffie met suiker- en krentenbrood. Hier namen we ook afscheid van pastoor Nota, die onderweg bij de kerk uitstapte. Wij zetten de tocht voort naar Sneek.

Sneker musea
bedevaart 3We kregen daar tot vijf uur de tijd om het centrum te verkennen. Ieder vulde dat op eigenwijze in, waarbij we inmiddels wel het voordeel van mooi zonnig weer hadden. Schrijver dezes ging met een aantal mannen eerst naar het Fries Scheepvaartmuseum. In dit museum veel modellen van oude schepen, maar ook aandacht voor schaatsen en Elfstedentocht. Bijzonder zijn de trofeeën en medailles van topschaatser Ids Postma. Zelfs zijn Olympische prijzen zijn er te zien.

In het Nationaal Modelspoor Museum, in het oude treinstation van Sneek, natuurlijk veel modeltreintjes uit alle tijden. Ook een aantal werkende modelbanen, waar je door een druk op een knop, de treintjes in beweging kon zetten. Laat ik u vertellen dat we dat met veel genoegen en overgave hebben gedaan… Met een Fries biertje op een terras sloten we deze activiteit af.

De dag werd afgesloten met een smakelijk chinees buffet op ons zo langzamerhand vaste adresje in Heerenveen. Onderweg naar Assen werd de dag gesloten met het avondgebed van Dietrich Bonhoeffer. Veel later dan gepland stonden we weer op het kerkplein. In gedachten namen we deze mooie dag mee naar ieders eigen huis.

Jan Wessels

Meer foto's van diverse fotografen

H. Franciscus | Werkvelden