banner Parochie

financienMet enige stress en hulp van lokale penningmeesters en administratiekantoor is het gelukt een begroting voor het komende jaar te maken. Zo’n begroting dient twee doelen.

Aan de ene kant is het voor onszelf, het Parochiebestuur als verantwoordelijke voor de financiën van de parochie. Bij een begroting maak je ook een verwachting voor het lopende jaar en spreek je uit wat er voor een volgend jaar verwacht wordt. Op deze manier weten de bestuursleden hoe de financiële vlag er bij staat en of er mogelijk bijgestuurd moet worden om de cijfers gezond te houden.
Aan de andere kant is de begroting er voor het Bisdom. Zij willen natuurlijk weten hoe het met hun parochies gaat. Het is volgens de Reglementen voor de RK Parochie ook verplicht inzicht te bieden in de financiën en rekening en verantwoording af te leggen.

Corona speelt ons parten
In de vergadering van het Parochiebestuur van 10 november 2021 kon ik de raming voor 2021 en de Begroting voor 2022 presenteren. Het jaar 2019 was het laatste volle jaar zonder corona en met pastoor Tolboom. Toen maakten we een verlies van € 8000. In 2020 maakten we door corona een verlies van ruim € 20.000, veel inkomsten zoals verhuur van zalen en inkomsten uit collectes vielen weg. Het vertrek van pastoor Tolboom in het najaar was betreurenswaardig, maar verlichtte de financiële pijn. Het jaar 2021 verwachten we nu af te sluiten met een klein verlies van bijna € 4000. Corona blijft ons parten spelen, maar gelukkig konden we de leegstaande pastorie een periode goed verhuren. Per 1 september kwam pastor Garcia over en hadden we tot dan, behalve kosten voor assistenties, in verhouding weinig personeelskosten. De opbrengsten uit de collectes, kaarsenverkoop en parochiehuis en -zalen zijn nog lang niet weer op het oude peil. Gelukkig -en daar zijn we erg dankbaar voor- blijven de opbrengsten voor Kerkbalans goed op niveau.

Denk alvast na over Kerkbalans!
Voor 2022 betekent de volledige personeelsbezetting een forse stijging van de personeelskosten. Kosten koren en veel andere kosten zoals energie(!) en verzekeringen zullen wel omhoog gaan. Al met al houden we nu rekening met rode cijfers in 2022. Een tekort van € 59.000. Het was duidelijk in de vergadering dat zo’n negatief getal nog moet landen. Er moet nagedacht worden over bijsturing. Maar ook u kunt natuurlijk helpen. In de cijfers zit een licht achteruitgang van de opbrengsten voor Kerkbalans. Overtuig mij er van in januari als u uw nieuwe toezegging doet, dat ik veel te somber ben! En blijf weer geven bij de collectes!

Tot slot van de vergadering werd de begroting goedgekeurd door het bestuur. Maar blijven we nadenken hoe deze slechte prognose verbeterd kan worden.

Guus Klaas, penningmeester