Dit hoofdartikel wordt geschreven aan het begin van de zomer. Kerkelijk gezien is dat een periode van relatieve windstilte. Alsof de kerk heel goed begrijpt dat de gedachten van de gelovigen in deze tijd van het jaar eerder op “buiten” gericht zijn, dan op “binnen”. Velen vertrekken voor een paar weken naar andere oorden en anderen
vermaken zich in de tuin of op de fiets of anders. Het is maar wat je wilt of wat je mogelijkheden zijn. Graag geef ik ons allen de volgende gedachte mee: is het niet mooi om je af en toe ook eens te laten voeren naar waar het toeval je brengt? Wij hebben toch wel vaak de neiging om alles wat we gaan doen te plannen. Maar om te gaan waar de wind ons heen waait, kan verrassend zijn. En inspirerend!

Ik weet nog dat wij een aantal jaren geleden in Noord-Frankrijk eens de abrupte beslissing namen om de snelweg te verlaten en via kleinere wegen de stad Amiens te bereiken. Het kostte uiteraard meer tijd, maar dat werd wel beloond. De wegen voerden ons langs eenvoudige dorpjes, tot wij belandden bij een enorm monument. Het was een monument ter ere van de gevallenen uit de Eerste Wereldoorlog, omgeven door een gigantische begraafplaats. Buitengewoon indrukwekkend. Maar het meest indrukwekkend vond ik de velden eromheen: zij waren bezaaid met de beroemde klaprozen die ook wel als herinneringsteken worden gebruikt.

Tot dan toe had ik mij nooit zo verdiept in de Eerste Wereldoorlog. Wij Nederlanders richten ons meer op de Tweede Wereldoorlog. Maar daar, in de velden vlakbij Amiens, ga je daar meer over nadenken. De “wind” voerde ons daarheen, zogezegd. Hoe belangrijk is vrede wel niet; en een veilige omgeving om te leven? Hoe belangrijk is het niet om te mogen wonen in een land waar wetten niet worden aangepast aan de belangen van de heersende politieke partij? Waar de journalistiek onafhankelijk is? Er zijn landen, zelfs in Europa en in de EU, waar dit heel anders is.

In ons geloof is de “wind” ook wel het teken van de H. Geest. Een H. Geest die ons wil inspireren om in beweging te komen voor het goede en rechtvaardige. En om een standpunt in te nemen als het goede en rechtvaardige wordt bedreigd. Daarbij moest ik denken aan de zalige Titus Brandsma, die dit als gelovig mens en karmeliet, in praktijk bracht. Misschien goed om ons eens te verdiepen in zijn leven en gedachten in deze zomermaanden.

Pastor Agaath Erich