alle video's

kerst jaoqiumJeniuza Jaoquim is geboren in Angola in de stad Catepa. Haar vader was politieagent en overleed toen zij een jaar oud was. Daarom verhuisde het gezin met negen kinderen naar de ouders van haar moeder.
“We hadden met de kerst niet zoveel te eten, maar er was wel veel liefde. Als ik nu een vergelijking maak met tegenwoordig was onze kerst thuis heel simpel en heel eenvoudig, maar tegelijkertijd heel rijk en warm. Wij waren altijd heel vrolijk, ook al was er heel weinig dat wij toen hadden om onze kerst te vieren. Wat we echt hadden was vrolijkheid, blijdschap, tevredenheid en veel liefde. We deelden altijd alles graag met anderen.
Kerst was en is tot nu toe voor mij samen naar de kerk gaan om te zingen met alle mooie bekende liedjes rondom het kerststalletje. Onze kerststal was in de kerk niet zo groot in de tijd van mijn jeugd. Het was ook gezellig thuis zijn om gezamenlijk te gaan eten. Het waren altijd buitengewone dagen. Want we kregen uitgebreid bezoek van de familieleden. Volgens mij was kerst meer een feest om bij elkaar te komen en samen te zijn, want sommige familieleden zagen we anders nauwelijks.
Mijn opa had veel kippen in de tuin, we mochten er soms een kiezen en een naam geven. Maar met de kerst of bij bijzondere dagen werden er een paar gedood. Het verdrietige was dat de kip die we toen kozen om een naam te geven ook met kerst werd gedood. Het was eventjes verdrietig, maar met hele huis vol met familie, was er eigenlijk geen ruimte om lang verdrietig te zijn.
En wij hadden toen ook niet al de verschillende lekkernijen en ook niet een mooie en prachtige kerstboom, zoals we die nu thuis hebben. Maar we waren wel heel erg tevreden en dankbaar met heel weinig. Gelukkig ben ik nog steeds tevreden en dankbaar met alles wat Onze Lieve Heer mij en mijn gezin elke dag schenkt.
Ik leer onze beide dochters voor alles wat ze hebben en krijgen dankbaar te zijn en te waarderen. Zij weten niet wat honger is. En ik bid Onze Lieve Heer iedere dag dat ze dit nooit mogen meemaken.
Kerstmis betekent voor mij liefde, samen delen en samen zijn.”