­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

agenda 5a

alle video's

livestream vieringen

kerst matanovicJozef Matanovic kijkt met enige weemoed terug op zijn herinnering van Kerst uit zijn jeugd in Kroatië. “We vierden dat altijd volgens een aantal tradities. Voor ons begon dat op 24 december. Ik herinner mij dat mijn vader, broer en ik die ochtend het bos in gingen om een kerstboom te halen. Ook zorgden wij voor een lam of big op het spit. In dezelfde tijd zorgden mijn moeder en zus voor het eten en gebak.
In de avond versierden wij met zijn allen onze kerstboom met kerstmuziek op de achtergrond. Later op de avond gingen wij met zijn allen, op mijn moeder na, naar de nachtmis. Ondertussen maakte mijn moeder de tafel klaar met het eten en lekkernijen. Na de nachtmis als wij thuiskwamen, kwamen er buren, kennissen en familieleden langs om dit samen te vieren.
Op Eerste Kerstdag om 9.00 uur gingen de kinderen naar de ochtendmis, en om 11.00 uur de ouderen. Na deze diensten ontvingen wij ook weer gasten thuis om het te vieren, of wij gingen bij anderen op bezoek. De hele dag vierden wij dit dan met zijn allen, onder het genot van het eten en de drank.
Voor Kerst werden ook speciale gerechten gemaakt. Sarma: gehakt met rijst ingerold in zuurkoolbladeren. Keske: gebroken tarwe met kippenvlees. Het vlees van het spit. Gesneden zuurkool als salade. En verschillende gebakjes.
Ik herinner mij nog dat toen ik klein was, dat op de dag van de Onschuldige Kinderen iemand langs kwam om de kinderen met een twijg tikjes te geven, niet al te gewelddadig. Dit werd beloond met iets lekkers.”

­