vieringen

Zondag 8 december was een belangrijke dag voor mij. Ik zou worden opgenomen in de Parochie in Roden en daarmee in de katholieke Kerk. Ik betrad de oprit naar de kerk, toen mijn oog viel op de vlaggenmast.

Met een nationale vlag en een kerkwimpel. Even dacht ik: “Dat zie ik voor het eerst.” Maar dan ging mij een licht op. Niet alleen ik maar blijkbaar de hele parochie beschouwde deze dag als een feest. Het was dat warme onthaal, dat ik dacht: “Hier in deze gemeenschap wil ik katholiek zijn.”

arnoud nierop rodenSluitstuk van proces
Waarom katholiek na zoveel jaren predikant te zijn geweest? Het is het sluitstuk van een heel proces geworden. Gaandeweg heb ik van mijzelf gezien dat ik steeds meer trok naar het katholieke. Ik was weliswaar luthers, maar zag mijzelf als katholiek-luthers. Hetzelfde was bij mijn vrouw het geval. Dat het er niet eerder van is gekomen, schrijf ik toe aan haar lichamelijke conditie die geleidelijk aan verslechterde, waardoor wij wel iets anders aan het hoofd hadden. Toen ik na haar overlijden mijn tegenwoordige - katholieke - partner ontmoette, leek mij het moment gekomen om een oud plan en een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan. Als nu iemand aan mij vraagt: “Was dat niet een hele stap?”, denk ik: “Dat valt mij mee.”

Ik noemde mijzelf katholiek-luthers, nu ben ik luthers-katholiek. In de gesprekken met pastoor Tolboom bleek, dat wij veel gemeen hebben. Natuurlijk zijn er wel verschillen in opvatting maar niet zo diepgaand dat wij elkaar niet kunnen vinden. Er is immers heel wat veranderd sinds de 16de eeuw toen protestanten en katholieken uit elkaar gingen.

Toen na de mooie viering op 8 december pastoor Tolboom mij vroeg of ik nog iets wilde zeggen, had ik willen zeggen: “Pas op broeder. Wie een dominee – al is het een ex – het woord geeft, geeft het niet snel terug.” Daarom laat ik het hierbij. Dank voor jullie hartelijk welkom. Ik ben blij met jullie parochie.

Arnoud Nierop