alle video's

kerst garciaDe vreugde en blijdschap op het naderende kerstfeest worden in Venezuela op allerlei manieren zichtbaar, hoorbaar en tastbaar. Vanaf november is Gaitas, de traditionele kerstmuziek, overal te horen. De huizen krijgen een opfrissing. De huizen worden binnen en buiten met kerstverlichting versierd. Daar hoort ook een grote kerstboom bij en in de meeste gevallen twee kerststallen: één in de woonkamer en één in de voortuin. Op verschillende plekken zijn kerstliederen te horen. Hele gezinnen trekken rond om de kerstallen te bewonderen. In de wijk worden de straten door de bewoners fantastisch versierd.
Maar ook in de kerken wordt geverfd en schoongemaakt. De kerststal opgesteld en buiten schijnt de kerstverlichting. Alles gebeurt vóór de eerste zondag van Advent. Alles helpt mee om naar kerst toe te leven en bewust te worden dat er iets groots ging gebeuren.
Ik herinner me met enige heimwee de kerstnoveen van 16 tot 24 december. Alle voorbereidingen waren intensiever; om 5.00 uur in alle vroegte naar de H. Mis (Misa de Aginaldo), met vreugdevolle liederen, en na de H. Mis samen met jong en oud iets eenvoudig ontbijten, daarna naar school of werk. Alle boodschappen worden gedaan. Thuis worden de hele dag allerlei traditionele kerstgerechten gekookt. De geur is overal in huis te ruiken, heerlijk maar men moest wachten tot 24 december.
Na de kerstmis in de kerk keren we terug naar huis en werd het kindje Jezus in de kribbe gelegd, nu was het echt kerstmis en zaten we samen aan grote tafels, want het is een familiegebeuren. Bij ons op kerstavond waren er altijd tussen dertig tot veertig mensen, want oma woonde ook bij ons. Het was buitengewoon gezellig.
Na het eten was het niet afgelopen, het werd super spannend want als kind mocht je dan twee briefjes met een cadeauwens schrijven: een aan het Kindje Jezus en een aan de drie Koningen. Het kerstkind legde ‘s nachts de cadeaus bij de kerststal; en op 6 januari kwamen de drie Koningen met hun geschenken.
Maar boven alles is Kerstmis voor mij de geboorte van Jezus en dat betekent werkelijke liefde, vreugde, geluk en licht.