alle video's

taco de wolff 1Tako de Wolff ontving onlangs zijn eerste AOW en daarmee kwam een eind aan zijn actieve loopbaan. Tijd voor een korte terugblik op zijn leven.

“Na mijn niet afgesloten theologie-opleiding in Amsterdam ben ik in het onderwijs terecht gekomen als districts-catecheet, het begeleiden van RK basisscholen inzake godsdienstonderwijs en identiteit. Na tien jaar werd het tijd voor een volgende stap. Ik heb toen alsnog de studie theologie afgerond en kon zodoende doorstromen naar de RK Geestelijke Verzorging bij de landmacht. Toen de koude oorlog voorbij was en defensie zich meer zou richten op vredesoperaties en humanitaire hulpverlening zag ik wel mogelijkheden om daaraan bij te dragen.
Mijn periode bij de landmacht kun je in tweeën delen: voor en na 2001. Voor lag het accent op de uitzendingen naar het voormalige Joegoslavië, daarna op uitzendingen naar Irak en Afghanistan. Op die eerste periode kijk ik met voldoening terug. We hebben in voormalig Joegoslavië na een lastige start de zaak toch tot rust kunnen brengen en een begin met de wederopbouw kunnen maken.

Herinnering
Een fijne herinnering heb ik aan de zadenactie in de vroege lente van 1994, toen ik daar op uitzending was. We vroegen de mensen in Nederland om groentezaden naar ons op te sturen en dat hebben we geweten. Postzakken vol kwamen er binnen en die hebben we via de Moskee en de RK Kerk aan de mensen uitgedeeld. Daarmee konden ze hun eigen groente gaan verbouwen en zo beter in hun behoefte voorzien. Sommige mensen hadden ook geld overgemaakt en dat heb ik gebruikt om tijdens mijn verlof bij de groothandel een partij kinderschoenen op de kop te tikken. Ook die gingen per post die kant op. Aanleiding hiervan was dat we regelmatig kinderen zagen op kapotte en afgetrapte schoenen en dat in de winter.
Met de aanslagen in 2001 veranderde het wereldtoneel ingrijpend en dat betekende voor defensie uitzendingen naar Irak en Afghanistan. Maar die vonden wel in een heel nadere context plaats. Met alle goede bedoelingen stortte het Westen zich in ongewisse avonturen, maar de uitkomsten hiervan zijn twijfelachtig. Ik heb er grote vraagtekens bij. Na twintig jaar gooien we nu de handdoek in de ring en gaan we Afghanistan uit.
Wat mij betreft hadden we er nooit naar toe moeten gaan en hebben alle offers weinig zin gehad. En meer wil ik er niet over zeggen.

Diensten
Ik was blij om met vervroegd pensioen te kunnen gaan en mijn diensten aan het bisdom te kunnen aanbieden. De afgelopen tien jaar heb ik veel invalwerk gedaan om zieke collega’s te vervangen of tijdelijke vacatures op te vullen. Dankbaar maar ook intensief werk. Ik kon het gelukkig op parttimebasis doen, want dan blijf je makkelijker in balans. In het pastoraat ligt een burn-out altijd op de loer. In deze jaren heb ik over de helft van het bisdom gezien en in meer dan 30 kerken gestaan. Met de studie theologie ben ik op drie heel verschillende terreinen werkzaam geweest. Het was niet altijd makkelijk, maar in grote lijnen kijk ik er met veel genoegen op terug.

taco de wolff 2Met de verhuizing van Assen naar Dokkumer Nieuwe Zijlen en de AOW, is een nieuwe periode aangebroken. Hoe die verder ingevuld gaat worden is deels bekend, maar deels ook niet. Veel activiteiten staan hier ook stil en je kunt je daar op dit moment niet bij aansluiten. Verder is het natuurlijk ook even oriënteren. Waar we in ieder geval druk mee zijn, is het huis verder naar ons zin maken, het onderhoud van de best wel grote tuin, en de zeilboot die we onlangs gekocht hebben. Genoeg te doen dus en alles op een rustig tempo. En genieten van deze bijzondere plek, het water en de natuur. Ik ben er gezegend mee.”

Tako de Wolff