­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

vieringen

coronavirus

livestream vieringen

“Voor mij was de reis in spiritueel opzicht inspirerend door de eucharistievieringen, de gezamenlijke rozenkransgebeden en de dagelijkse overdenkingen die we op papier in de bus kregen aangereikt.”

becker maria 1Het is de korte samenvatting van de bedevaart waarbij Heleen Becker op zoek ging naar Maria in verschillende landen. Zij woont al 45 jaar in Assen en is parochiaan van de H. Franciscus van Assisi. Veertig jaar was zij in dienst van de GGZ Drenthe als verpleegkundige/casemanager. Sinds 2016 geniet zij van haar vervroegd pensioen.

Fantastisch
“Ik heb de bedevaart als een heel fijne reis ervaren. Door een gedegen voorbereiding van de reisleiding van Margret Pater, Clary Wetsema, de pastores Peter Wellen en Jozef Okonek en een goede chauffeur verliep de reis fantastisch. Op vele plaatsen in Duitsland, Polen en Tsjechië hebben we Maria gezocht en gevonden.
We hebben in zijn Poolse geboorteland het seminarie van pastoor Jozef Okonek bezocht en na een vriendelijke ontvangst een mooie Eucharistieviering gehad.

becker maria 2Pracht en praal
In dat land hebben we plaatsen bezocht waar Maria verschenen is aan meerdere gelovigen. We zagen eenvoudige kapelletjes en zeer grote basilieken en hebben kerken met veel pracht en praal bezocht. Daaronder de Mariabasiliek van Lichen waar we aan het Marialof konden deelnemen. Dit was een heel indrukwekkende viering met prachtige Marialiederen door een cantor gezongen.
becker maria 3In Krakau hebben we de stad met de kerk van Paus Johannes Paulus II bezocht en de indrukwekkende zoutmijn waarin ook een kathedraal is gebouwd.
Natuurlijk zijn we ook in Auschwitz-Birkenau geweest waar we onder leiding van de pastoors allemaal een kaarsje konden aansteken. Een gezamenlijke afsluiting in een kring met een gebed uitgesproken door pastoor Wellen was een verstild en gepast slot van ons bezoek.

Handoplegging
In Tsjechië zijn we in Brno en Praag geweest. Ook daar veel gezien en beleefd. In de stad ook nog contact met andere toeristen en Tsjechen. In het ”Strahovklooster” was vrijblijvend de keuze voor een handoplegging door de pastoors. Het was een bijzondere en mooie ervaring om dit te mogen ontvangen. Na dit ceremonieel kreeg eenieder de ruimte om op eigen wijze de ervaring te verwerken, te delen met een ander of in stilte te verblijven bij de Heer.
Als afronding van onze bedevaart hebben we in Duitsland Maria Laach bezocht en daar onze laatste Eucharistieviering gehad.

Kortom...
Het was zeer fijn om als groep samen te reizen en elkaar beter te leren kennen waarbij we ons lekker lieten verwennen door de twee “koffiedames” en we in de bus ook samen heerlijk konden lachen. Na de reis was er nog veel te overdenken. Onlangs heeft de groep elkaar weer gezien, zijn er foto’s getoond, was er een grandioos buffet en als afronding kochten we een USB waarop een compilatie van foto’s van verscheidene groepsgenoten.
Kortom: voor mij een zeer geslaagde bedevaartreis met dank aan alle medereizigers, de chauffeur, de pastoors en de reisleiding.”

Tekst: Ton Kuis  |  Foto’s: Tietie Boersma

­