diakonie 200Diaconie: dienstbaarheid vanuit barmhartigheid en gerechtigheid.
Het werkveld Diaconie is - hoewel vaak een wat ondergeschoven kindje - misschien wel de belangrijkste schakel tussen kerk en samenleving. Sterker nog, diaconie is een van de wezenskenmerken van de kerk. In de diaconie ligt voor de parochie in zijn geheel en de geloofsgemeenschappen afzonderlijk de opdracht om als dienende kerk naar buiten te treden, haar dienstbaarheid te tonen aan de samenleving, daar haar stem te laten horen en zo een gezicht te krijgen.
Bij diaconie wordt gehoor gegeven aan Gods roepstem om dienstbaar te zijn aan de naaste. Met andere woorden, diaconie is de aanwezigheid van de kerk (als levende geloofsgemeenschap) voor kansarme en gemarginaliseerde mensen en voor mensen in nood.
Zo wil de parochie dienstbaar zijn aan de samenleving door aandacht te geven aan de concrete noden en solidariteit te praktiseren met de kansarme en gemarginaliseerde mensen en daardoor bijdragen aan meer sociale gerechtigheid.

Hulp aan noodlijdenden én de oorzaken aan de kaak stellen
Er zijn allerlei manieren waarop de parochie en de geloofsgemeenschappen zich kunnen solidariseren met mensen in nood en het hoofd bieden aan armoede en onrecht dichtbij en veraf. Niet alleen de individuele hulp en hulp aan bepaalde groepen, maar ook het aan de kaak stellen van structurele oorzaken van armoede behoort tot het werkgebied van de diaconie. Daarom is de parochie niet alleen maar diaconaal present bij individuen en groepen, maar ook bij een aantal organisaties en overlegsituaties waar de leefbaarheid van onze samenleving (mee) vorm wordt gegeven.

In onze parochie worden de diaconale activiteiten gestimuleerd door de Parochiële Caritas Instelling. Zij kunnen ook meer informatie geven over dit werk.

Wilt u contact, heeft u een (hulp)vraag, heeft u advies of suggesties voor de PCI van de Franciscusparochie, dan kunt u ons bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of de PCI contactpersoon van de locatie:

Assen: Agnes Cairo 06-46487462
Roden: Jan van Houten  06-10809442